Keksići
Linzeri, Paprenjaci, Krašuljci i Puding keksići
Puding keksi
- 1 margarin
- Puding po želji (ostaviti u prahu ne kuhati)
- 250 gr brašna
- 100 gr šećera u prahu
Sve umiješati sastojke, valjati u kuglice na tepsiju. Vilicom ih malo gore stisnuti (kao gore na slici) kako bi imali šare.
- 180 stupnjeva, 10 minuta
Paprenjaci
- 450g glatkog brašna
- 180g svinjske masti
- 160g mljevenih oraha
- 150g šećera
- 3 žumanjka + 1 jaje
- Cimet, klinčić, biber - po volji
Sve zamijesiti i staviti na sat vremena u hladnjak. Izvaditi iz hladnjaka, razvaljati i oblikovati (slika desno), te peći na 180 stupnjeva 10-ak minuta.
Nema ljepšeg mirisa od mirisa pečenih kolačića u zimsku bijelu noć... No nekima od nas se mirisni kolačići jedu i u pol ljeta. Zbog toga ovaj jednostavan recept za Linzere, Paprenjake i Puding keksiće možete naći u nastavku.
Linzeri
- 0,5 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 cijelo jaje, 1 bjeljanjak
- 20 dkg šećera
- 1 margarin
- 2 vanilin šećera
- Limun, cimet, naranča ribana po volji
- Pekmez
Sve umijesiti u glatko tijesto i staviti u hladnjak na sat vremena. Izvaditi iz hladnjak, razvaljati i rezati na željene oblike.
Peći na 180 stupnjeva 10 minuta.
Lijepiti pekmezom i posuti šećerom u prahu (po želji).
Krašuljci
(64 komada)
- 1 margarin za kolače
- 1 prašak za pecivo
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 500 g brašna
- 3 žlice kakaa
- 200 g čokolade sjeckane

Od svih sastojaka zamijesi glatko tijesto i slaži na pleh. Između svakog keksića ostaviti mjesta jer se prilikom pečenja šire.
Peći na 200 stupnjeva oko 15 minuta.