
Krofne
"Poklade su milo janje moje
Barem da su u godini troje..
Poklade su da pjevaju lole
A korizma da se babe mole.."
- 500 gr brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 germa
- prstohvat soli
- ulje
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
Nadjev: po želji
U posudi izmijesiti brašno, kvasac, šećer i prstohvat soli. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto i ostaviti da se digne.
Razvući ga i rezati kalupom/čašom po želji i ostaviti još 15 minuta da se malo tijesto digne. Pržiti ih u vrućem ulju. 🍩
Dobar tek!
Njihova povijest seže čak do 1756. godine kada je Prusijom
vladao Fridrich Veliki. Postale su iznimno popularne za vrijeme
Austro-Ugarske monarhije te su nosile naziv Berliner.
Legenda o nastajanju ovog svima omiljenog pokladnog kolača kaže da je jedan Berlinski slastičar bio ađutant u njegovoj vojsci pri povratku u Berlin na svoje radno mjesto ispekao je prve krafne, prvo su se zvale Berlinske kugle jer su ga podsjećale na topovske kugle, tek poslije su dobile naziv krafne.