Princes krofne
Profiterole

Zanimljivosti
- Pravo podrijetlo princes krafni do današnjeg dana je nejasno.
Vjeruje se da su u Francusku stigle s Caterinom Medici, ženom francuskog
kralja Henrika II., koja je recept sa sobom još u 16. stoljeću donijela
iz Italije.
- Princes krafne možemo pronaći i u varijanti s čokoladnom kremom, a one se zovu Profiteroles
- 2. siječnja obilježava se Međunarodni dan princes krafni (National Creme Puff Day)
Više o ovoj manifestaciji na ⬇️
- Najveća princes krafna na svijetu napravljena je 2011. godine na Wisconsin State Fairu (SAD), a težila je gotovo 57 kilograma⬇️


Tijesto
2,5 dcl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kasika šećera
4 jaja
Skuhaj sve osim jaja. Kada se smjesa ohladi dodaj jaja i izmiješaj mikserom te špricom ih stavljaj na podmazanu tepsiju.
Peći na oko 200 stupnjeva 25 min.
OBAVEZNO!
Ne otvarati vrata pećnice dok se peče!
Krema
Pola litre mlijeka
250 g šećera
2 žumanjka
4 kašike gustina
2 vanilin šecera
125 g margarina
Skuhaj sve sastojke, potom dodaj gustin i miješati dok se ne zgusne. U hladno umutiti margarin.
DODATNA NAMIRNICA!
Vrhnje za šlag
